Academia de Arte Lugoj Clasic
Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a fi creatori de artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Ne dorim să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Inspirând și susținând potențialul tinerilor muzicieni, construim artiști și promotori culturali pregătiți pentru cariere artistice ale viitorului, iar prin viitoarele proiecte artistice, transformăm aspirațiile în acțiune.
Proiectul se adresează copiilor și tinerilor din întreaga țară, dar în special celor lugojeni.
august – septembrie 2023
Ce oferă Academia de Arte Lugoj Clasic
Cor de copii, cu cele două secțiuni
Corul Mic
– copii cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani
Corul Mare
– elevi cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani
Înființarea Corurilor de copii (Corul Mic și Corul Mare) ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic” a avut loc în cadrul primei ediții a Academiei de Arte, septembrie 2022, proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. Unde am estimat initial (în proiectul depus) participarea a 30 de copii în cor, s-au înscris 85 de copii și elevi din Lugoj și din împrejurimi.
Datorită acestui număr copleșitor de mare și a diferențelor de vârstă (copii între 2,5 și 19 ani), organizatorii și maestra de cor, prof. Claudia Crețiu, au hotărât organizarea copiilor în două coruri, cu repertorii diferite și cu timpi de repetiție diferiți.
De asemenea, în scurta perioadă trecută de la înființare (8 luni), Corul a participat la 5 competiții naționale și internaționale, la toate obținând premii:
- Chizătău, 23 octombrie 2022, Olimpiada corală “Doina si Hora”;
- Lugoj, 23 noiembrie 2022, Gala Talentelor Lugojene, Premiul I – Corul Mare si Premiul II – Corul Mic;
- Timișoara, 9-10 decembrie 2022, Concursul Festival International “Feerie de iarna”, Premiul I;
- Cluj-Napoca, 3 ianuarie 2023, Concursul International de Arte, Premiul I;
- Republica Moldova, decembrie 2022 – ianuarie 2023, Concursul International de Coruri Ucraina-Franta-Bulgaria-Polonia-Republica Moldova-Romania “Christmas Cup”, Premiul I;
În prezent, Corul de Copii al Academiei de Arte Lugoj Clasic a ajuns la cel de al 14-lea proiect. Corul este condus (repetiții/concerte) de prof. Claudia Crețiu.
În premieră în aceast an, și ca o necesitate, vom organiza și cursuri de teoria muzicii adresate elevilor din Corul Mare al Academiei de Arte, susținute de prof. Alexandru Gondoci.
Pentru Corul Mic vom organiza jocuri muzicale, susținute de prof. Lorena Lazăr, foarte benefice la această vârstă pentru dezoltarea auzului muzical și pentru apropierea de cântul coral prin joacă.
Pregătirea muziclă și acompaniamentul la pian al Corurilor pe perioada Academiei va fi asigurat de prof. Raluca Miclăuș.
Masterclass-uri
1. Masterclass de interpretare și tehnică vocală
În această ediție oferim două categorii de masterclass de canto:
Categoria 1
Secțiune adresată tinerilor cântăreți de operă, studenți și masteranzi la canto, tineri pasionați de muzica vocală clasică din întreaga țară și străinătate Secțiunea va fi coordonată de bas-baritonul Sorin Coliban, din Viena.
Acompaniamentul la pian va fi realizat de pianistul Alexandru Reisz.
Categoria 2
Secțiune adresată elevilor din Corul Mare al Academiei de Artă Lugoj Clasic.
Masterclass-ul, coordonat de Dr. Drd. Aura Twarowska, va oferi noțiuni de bază ale cântului clasic, introducere în studiul canto-ului și se va concretiza cu un spectacol de lied-uri, cântece, duete, terțete și ansambluri din literatura de muzică clasică universală.
Această secțiune a fost introdusă în această ediție ca răspuns la cererea elevilor și a părinților lor, ca urmare a apropierii de genul clasic în urma participării la Corul Academiei, și din dorința de a lucra și individual cu mezzosoprana Aura Twarowska.
De asemenea, organizatorii consideră acest lucru o oportunitate pentru dezvoltarea nivelului cultural al Lugojului și de aceea au alocat un spațiu important elevilor lugojeni.
Acompaniamentul vocal va fi asigurat de un pianist (n.n.)
2. Masterclass pian
Adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, specializarea pian, susținut de Dr. Dragoș Mihăilescu – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara
3. Masterclass vioară
Adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, specializarea vioară, va fi susținut de Alexandra Crișan, membru al Filarmonicii „Banatul” Timișoara și profesor la Liceul de Artă Ion Vidu Timișoara.
4. Masterclass chitară clasică
Adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, specializarea chitară clasică, susținut de Lect. Univ. Dr. Ion Dorobanțu, Facultatea de Muzică și Teatru / UVT
5. Masterclass clarinet
Adresat elevilor Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, specializarea clarinet, susținut de Florin Dan Catina, membru al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, fondator și membru al octetului de clarineți Clarinamici și ak trio-ului Katharsis.
Toate masterclass-urile se vor finaliza cu concerte și recitaluri publice!
Mentori
Dr.Drd. Aura Twarowska
Mezzosoprană, Membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Știință, Membru în Consiliul Director al Asociației Timișoara-Capitală Cultural Europeană 2023, solistă a Operei din Viena (2006-2019)
Sorin Coliban
Bas-bariton, este un solist român de operă, stabilit în Viena, Austria. Este solist al operelor Scala din Milano, Wiener Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden Londra, Opera Bastiile și Garnier Paris, Opera San Francisco, New Israeli Opera Tel Aviv, Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, München, Düsseldorf (Germania), Basel, St.Gallen, Luzern (Elveția), Wiener Festwochen, Bregenz(Bregenzer Festspiele), Klagenfurt (Austria), La Coruña (Mozart Festival-Spania), Pesaro (Rossini Opera Festival- Italia),Edinburgh (Festivalul de la Edinburgh).
Coliban este al doilea roman care a cântat în cadrul Festivalului R. Wagner de la Beyreuth, Germania
Dr. Dragoș Mihăilescu, pian
Este solist concertist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. A studiat pianul la Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timişoara şi apoi la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Din anul 1990 este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Din anul 2012 deține titlul de doctor în muzică, doctoratul fiind susținut la Universitatea Națională de Muzică din București.
A fost membru în juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul internaţional de pian de la Braşov (ediţiile 1994, 1995), Concursul internaţional de pian “Ella Philipp”, Timişoara, 2008, Concursul internațional “Carl Filtsch”, Sibiu, 2016, Concursul international de pian de la Aquaviva delle Fonti, Italia, 2018 etc.
A obţinut Premiul I la ediţiile concursului naţional din 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, ca solist sau în formaţii de muzică de cameră. A fost premiat pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de G. Enescu la Concursul naţional G. Dima (Cluj-Napoca), ediţia 1985.
Claudia Crețiu
Maestru Cor, profesor la Școala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, va asigura pregătirea muzicală a corurilor și susținerea concertelor.
Maestra Claudia Crețiu a urmat secția dirijat Cor Academic, clasa prof univ dr. Marin Constantin, 1998 și un Master în Stilistică Dirijorală, 1999, la Academia de Muzică București. În anii următori a fost artist liric corepertitor, apoi dirijor secund al Corului Național de Caneră Madrigal, cât și al Corului de Cameră Da Capo.
În Lugoj a cântat în Corul Ion Vidu, a fost dirijor al Corului Armonii al Școlii de Muzică F. Barbu, Lugoj (2001-2019), cât și al Corului Mixt al Bisericii Harul.
Este professor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu.
Florin Dan Catina, clarinet
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București / Facultatea de Interpretare Muzicală, cât și a Masteratului în cadrul aceleași universități. Din stagiunea 2001-2002 este membru al Filarmonicii Banatul Timișoara. Este fondator și membru al octetului de clarineți Clarinamici și ak trio-ului Katharsis.
Alexandra Crișan, vioară
Absolventă a UVT / Facultatea de Muzică și Teatru, unde a urmat și masteratul. A fost membră a Orchestrei Internaționale de Tineret Elbe Weser (Germania, 1999-2001), concert-maestru al aceleași orchestre (2002-2004), membră a Orchestrei Internaționale Europa Symphony (Austria, 2003-2009). Din anul 2004 este angajată în orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, din 2008 fiind șef de partidă (vioara I).
Tot din 2008 este profesor de vioara la Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara.
Ion Dorobanțu, chitară clasică
Licențiat în chitară clasică al Academiei de Arte George Enescu, Iași, Din 1998 este cadru didactic al Facultății de Muzică din cadrul UVT, punând bazele clasei de chitară clasică și conducând-o până în prezent.
Este membru al grupului baroc timișorean „La falla” și al grupului Aquarium.
Din 2015 este Doctor în Muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.
În prezent este lector universitar al Universității de Vest din Timișoara / Facultatea de Muzică și Teatru.
Mentorilor de mai sus li se vor alătura următorii pianiști corepetitori:
– Raluca Miclăuș, Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu
– Alexandru Reisz
– Traian Moldovan
Perioada de desfășurare
Academia de Arte Lugoj Clasic, ediția a II-a se va desfășura în perioada august – septembrie 2023.