Lugoj Clasic

Pentru că „Toamna, Lugojul e clasic!”, între 28 septembrie și 28 octombrie se va desfășura în oraș cea de a opta ediție a Festivalului Internațional LUGOJ CLASIC. Inițiat în 2016 de mezzosoprana Aura Twarowska, festivalul este gândit ca un întreg cultural-artistic care cuprinde muzică, dans, teatru, lansare de carte, prezentare de modă, vernisaj de pictură, promovarea unor personalități locale prin interviuri, premiere etc. Prin sincretismul său, prin programarea unor evenimente la granița dintre arte, festivalul facilitează întâlnirea între diferite forme de artă și un public divers.

Festivalul este finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj, iar intrarea este liberă la toate evenimentele.

Deschiderea ediției va avea loc în 28 septembrie, Catedrala Greco-Catolică, cu lucrarea vocal-simfonică STABAT MATER de G. B. Pergolesi. Își vor da concursul soprana Diana Țugui, de la Opera Națională Română Cluj-Napoca și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca. Partea corală va fi susținută de Corul de Copii al Academiei de Arte Lugoj Clasic, aflat la prim întâlnire cu muzica vocal-simfonică. Conducerea muzicală a concertului va fi asigurată de maestra Claudia Crețiu.

În 3 octombrie, la Casa Bredicenilor, va avea loc vernisajul unei expoziții Daniela Oravițanu, prezentată de criticul de artă Ioan Iovan, iar violoncelista Alexandra Guțu va susține un recital.

În data de 5 octombrie, festivalul va intra într-o nouă locație: proaspăt renovatul Palat din centrul Lugojului (vechea Prefectură). Aici va avea loc lansarea de carte, Poemele de la Aethris, a criticului literar și poetei Ela Iakab. Cartea va fi prezentată de scriitorii Marian Odangiu (critic literar, redactor al Revistei Orizont și Secretar al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România) și Cristian Ghinea (prozator, jurnalist, critic literar). Dansatoarea, coregrafa și profesoară de tehnică de dans Vika Medvedeva va prezenta un număr de dans contemporan, pe fundalul sonor al muzicianul, percuționistului și compozitorul de muzică electronică Oleksandr Solokha, implicat în scena de teatru și de hip-hop. Ambii artiști sunt din Kiev, Ucraina. Evenimentul va fi moderat de doamna Henrieta Szabo, director al Bibilotecii Municipale și de Ion Oprișor, Președinte al Cenaclului literar Anotimpuri.

Seria de interviuri „Oamenii cetății”, continua și ediția aceasta și va fi prezentată online pe facebook și Youtube, în 10 octombrie. Henrieta Szabo îl va avea ca invitat pe Preotul Ioan Cerbu, cel care a fost timp de 21 de ani protopop al Lugojului.

Cunoscutul interpret de muzică ușoară, Marcel Pavel, va fi prezent în FILC cu un recital, pe care îl va susține în 13 octombrie, pe sena Teatrului Traian Grozăvescu. Marcel Pavel este câștigător al Premiului pentru cea mai bună voce masculină, în cadrul Premiilor Industriei Muzicale Românești, câștigător al unui premiu în cadrul Eurovision, Premiul Societății Române de Radio, este numit „Vedeta Anului” la Premiile Redacției Muzicale etc.

În 16 octombrie, FILC, în parteneriat cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, îl va aniversa pe compozitorul lugojean Filaret Barbu, la 120 de ani de la naștere. Îl vor elogia muzicologii Dr. Rodica Giurgiu, Dr. Constantin-Tufan Stan și doamna Liliana Bidiviu, director al Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu. Va urma un moment muzical, iar apoi va fi depusă o coroană la statuia marelui artist lugojean.

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara va prezenta pe scena Teatrului Municipal Traian Grozăvescu, în 20 octombrie, spectacolul Copilul dintr-o stea, adaptare de Toma Hogea, după Micul prinț, de Antoine de Saint Exupery.

În 24 octombrie, cantautorul Freddy Stauber, o figură legendară a Lugojului își ia „la revedere” de la publicul în fața căruia a debutat cu ani în urmă, printr-un concert pe care l-a intitulat Viața e o amintire – Farewell concert Freddy Stauber. Freddy Stauber a făcut parte din formațiile Stelele și Logic, iar după plecarea în Germania a lucrat cu Walther Leykauf și Robert Yung și și-a deschis propriul său studio de înregistrări, Joy Music. Invitați Cristian Ghinea și Henrieta Szabo.

În 27 octombrie, secția de teatru în limba germană, din Facultății de Muzică și Teatru, UVT va prezenta spectacolul non-verbal Ora la care nu știam unii de alții, după Peter Handke (Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 2019), în regia lui Florin Vidamski (Germania), pe muzica lui O. Solokha (Ucraina) și Retro J., mișcare scenică Costa Tovarnisky.

Ediția a 8-a a FILC se va încheia cu Balul Lugoj Clasic, care se va desfășura în sala festiva a Palatului Lugoj în data de 28 octombrie. Seara va cuprinde momente de muzică clasică (Corurile de Copii ale Academeiei de Arte Lugoj Clasic, Camerata Voces Lugosienses, mezzosoprana Aura Twarowska), DJ Zoltan Varga, prezentare colecție de modă Luciana Matei etc.

Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic
Lugoj Clasic