Sorin Coliban

Bas – Baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti – Secțiunea Canto, la clasa prof. Dorin Teodorescu. A continuat să studieze, în particular, timp de șase ani, cu prof. Georgeta Balan, dar și cu Elio Battaglia (Italia, Torino) și Ernesto Palacio (Italia, Milano).

solist

Sorin Coliban

solist

Bas – Baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti – Secțiunea Canto, la clasa prof. Dorin Teodorescu. A continuat să studieze, în particular, timp de șase ani, cu prof. Georgeta Balan, dar și cu Elio Battaglia (Italia, Torino) și Ernesto Palacio (Italia, Milano).

După numeroase apariții pe podiumul de concert din țară și premii câștigate la concursuri naționale și internaționale, cariera sa debutează în martie 1996, la Atena cu rolul titular din opera „Don Giovanni”, în regia celebrului bas italian Ruggero Raimondi.

Imediat după acest debut a fost invitat la Londra la Opera Regală (Royal Opera House-Covent Garden) unde a debutat în mai 1996. S-a întors acolo, în mod regulat, în stagiunile ce au urmat.

Între timp, cariera sa a continuat la Paris în cadrul Operelor Bastille, Garnier și Chatelet abordând o largă paletă a repertoriului de operă, de la clasic, belcanto ,verism și până la operele secolului XX.

Între anii 2000 și 2011 a avut numeroase apariții pe scenele teatrelor de operă și a festivalurilor din întreaga lume: San Francisco(War Memorial Opera House), Tel Aviv (New Israeli Opera), Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, München(Staatsoper), Düsseldorf (Germania), Basel, St.Gallen, Luzern (Elveția), Wiener Festwochen, Bregenz(Bregenzer Festspiele), Klagenfurt (Austria), La Coruña (Mozart Festival-Spania), Pesaro (Rossini Opera Festival- Italia),Edinburgh (Festivalul de la Edinburgh) și altele.

Din septembrie 2004 și pâna în prezent este angajat la Operele Staatsoper și Volksoper din Viena în ansamblul de soliști, dar continuând să fie invitat și în alte teatre și festivaluri.

Printre numeroasele roluri din ultimii ani se numără Timur în „Turandot” de Puccini, Fasolt din „Das Rheingold” (Aurul Rinului) de Richard Wagner sub bagheta dirijorului Franz Welser-Möst, Der Justiziär din „Der Evangelimann” de Wilhelm Kienzl , Fra Melitone din „La forza del destino” de Verdi, Comandorul din „Don Giovanni” de Mozart, Colline în „La Boheme”, Basilio în „Il barbiere di Seviglia”, Der Bauer din „Die Kluge” de Carl Orff , Ramfis din „Aida”, Filippo II și Marele Inchizitor din „Don Carlos” de Verdi , Der Holländer în „Der fliegende Holländer” și multe altele.Repertoriul lui Sorin Coliban cuprinde peste 60 de roluri de operă.

În vara anului 2013 , Sorin Coliban debutează la Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth , Germania într-o complet noua producție a Inelului Niebelungilor de R. Wagner , regizat de regizorul din Germania Frank Castorf și dirijat de Kirill Petrenko din Russia. Coliban a interpretat rolul uriașului Fafner în opera „Aurul Rinului „ și in opera „Siegfried” .Această producție a fost dedicată bicentenarului Richard Wagner – 200 de ani de la nașterea celebrului compozitor.

Ca fapt divers, Sorin Coliban este doar al doilea solist român care a avut șansa de a cânta la Festivalul de la Bayreuth. Primul a fost Dimitrie Popovici- Bayreuth care a cântat acolo la sfârsitul secolului XIX.

În anii urmatori, Coliban s-a întors la Bayreuth , a debutat la Filarmonica de la Berlin cu rolul Peneios din opera „Daphne” de Richard Strauss sub conducerea Maestrului Marek Janowski în 2016 și a debutat cu rolul Konchak din opera Prințul Igor de Alexandru Borodin la Volksoper din Viena.

Între anii 2017 și 2021 , debutează la Festivalul de Operă în Cariera Romană din St. Margarethen -Austria , cu rolul Sparafucile din opera Rigoletto (Premiera a fost transmisă live la Televiziunea austriacă și a fost gravată pe DVD) . Cântă concerte și spectacole de Operă la Opera de Stat din Viena , Festivalul de la Lugoj, rolul titular din “Don Pasquale” de G. Donizetti în Suedia , la Filarmonica de pe Elba din Hamburg (Oratoriul “Les Béatitudes ” de Cesar Franck ) și debutează în Februarie 2021 , la celebra Operă Scala din Milano într-o nouă producție a operei « Salome » de Richard Strauss continuand la Milano in Mai 2022 cu o alta noua productie a operei Bal Mascat de Verdi.

În Romania revine pentru două roluri importante în perioada 2015-2016 Don Giovanni – rolul titular și Don Pasquale rolul titular la Opera Româna de la Craiova.

Abordează în mod frecvent și alte genuri muzicale precum vocal-simfonic si lied repurtand numeroase succese pe scenele de concert din Dresda , Lyon, Bruxelles, Amsterdam(Concertgebouw),Rotterdam,Londra(Royal Albert Hall,Royal Festival Hall,Queen Elisabeth Hall), București(în cadrul “Festivalului Internațional George Enescu”,Ateneul Roman,Sala Palatului,Sala Radio) și Viena(Musikverein).

Participă la înregistrări audio și video realizate de firmele EMI-Classics și Naxos . A făcut parte din multe transmisii la radio si TV precum si Opera in Cinema in Austria ORF-Ö1, Anglia BBC, Romania.